Wanneer is het geslacht van je baby bekend?
Geplaatst op 10 november 2020 door Dyala van den Boom
Als je zwanger bent staat de staat de gezondheid van het kindje natuurlijk op nummer een. Toch blijft de nieuwsgierigheid naar het geslacht ook erg groot! Hoewel de meesten dit niet hebben, heb jij misschien wel een lichte voorkeur naar een bepaald geslacht. Benieuwd wanneer je het geslacht van je baby bekend is? Je leest het in deze blog!
Hoe komt het geslacht van je baby tot stand?
Al tijdens de bevruchting van de eicel met een zaadcel wordt het geslacht van de baby bepaald. Door middel van de geslachtschromosomen van de vader en de moeder wordt bepaald wat het geslacht van de baby is. Het geslachtchromosoom van de moeder is ‘XX’ en van de vader is ‘XY’. De moeder geeft dus altijd een X-chromosoom door en de vader een X- of een Y-chromosoom.
Het geslacht van de baby is afhankelijk van welk chromosoom de vader doorgeeft. In het geval de vader een X-chromosoom doorgeeft wordt het een meisje (XX), maar geeft de vader een Y-chromosoom door dan wordt het een jongetje (XY). Dit “doorgeven” van geslachtschromosomen vindt al plaats tijdens de bevruchting.
Maar wanneer kun je het geslacht zelf ontdekken?
Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar ook het geslacht is dan zichtbaar. Tijdens deze echo kun je zien of het een jongetje of een meisje is. Verwacht je een tweeling? Dan kan het zelfs zijn dat je in verwachting bent van beide!
Wanneer je het geslacht nog niet wil weten op het moment van de 20-weken echo, dan kun je dit natuurlijk even aangeven. Voorafgaand aan de echo wordt overigens ook standaard gevraagd of jullie het geslacht willen weten.
Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om al eerder dan de 20-weken echo het geslacht te ontdekken. Dit worden pretecho’s genoemd. Hiermee kun je soms al met 14/15 weken het geslacht zien! Wil je zeker weten dat je tijdens een pretecho het geslacht van je baby kunt zien? Dan kun je beter iets meer geduld hebben en wachten tot week 16 van je zwangerschap. Dan is het geslacht bijna altijd wel te zien.
Nub-theorie
Kun je écht niet zo lang wachten? Dan kan je zelfs al in je 12e zwangerschapsweek gebruik maken van de zogeheten nub-theorie. De nub is een soort uitsteeksel of bobbel tussen de benen van de baby, dat een indicatie kan geven over het geslacht. In week 11 van de zwangerschap ontwikkelt de nub zich tot het geslachtsdeel van een jongen of dat van een meisje.
Bij de nub-theorie wordt er gekeken naar de stand van de nub, waarmee achterhaald kan worden wat het geslacht van het kindje is. Het is echter niet heel erg betrouwbaar aangezien de stand van de nub nog kan veranderen. Voor het meest betrouwbare resultaat kun je dus beter nog een paar weekjes wachten tot de 20-weken echo.
Andere theorieën over het geslacht van je baby
Daarnaast zijn er ook een hoop andere theorieën bedacht waarmee je kunt proberen raden of je een jongetje of meisje in je buik hebt. Hieronder noemen we twee van deze theorieën.
De Chinese geslachtskalender
Zo is er bijvoorbeeld de Chinese geslachtskalender. Dit is een tabel die ‘voorspelt’ of je meer kans hebt op een jongen of een meisje. Door hierin je leeftijd en de maand waarin de conceptie heeft plaats gevonden in te vullen, kun je inzien wat het geslacht van je kindje zal zijn.
Manier waarop je je buik draagt
Een andere theorie gaat over de manier waarop je je buik draagt. Draag je je buik laag, dan wordt voorspelt dat het een jongetje is. Zit je buik juist aan de hoge kant? Dan wordt volgens deze theorie voorspelt dat het een meisje is.
Geslacht baby al bekend? Geef een gender reveal party!
Er zijn dus genoeg manieren en momenten om erachter te komen wat het geslacht van je kindje is. En je kunt dit zelf ook al redelijk vroeg in de zwangerschap te weten komen.
Is het geslacht inmiddels al bekend? Dan is het natuurlijk leuk om dit tijdens een gender reveal party aan je vrienden en familie bekend te maken!
Maar tot het zover is moet je dus nog eventjes geduld hebben…